www.belgian-navy.be
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.


Le rendez-vous des anciens et amis de la Force Navale - Het rendezvous van de oudgedienden en vrienden van de Zeemacht
 
AccueilAccueil  PortailPortail  RechercherRechercher  S'enregistrerS'enregistrer  Connexion  modernisation - Modernisation des M-frégates ? Bouton10  modernisation - Modernisation des M-frégates ? Goog_l10  
Le Deal du moment : -15%
(Adhérents) LEGO® Icons 10318 Le Concorde
Voir le deal
169.99 €

Partagez
 

 Modernisation des M-frégates ?

Voir le sujet précédent Voir le sujet suivant Aller en bas 
Aller à la page : 1, 2, 3  Suivant
AuteurMessage
olivier
Admin
Admin
olivier

Nombre de messages : 46026
Age : 55
Localisation : Quaregnon (Bel)
Date d'inscription : 27/06/2007

modernisation - Modernisation des M-frégates ? Empty
MessageSujet: Modernisation des M-frégates ?   modernisation - Modernisation des M-frégates ? EmptyVen 2 Nov 2007 - 14:52

Un nouveau sonar pour nos M-frégates ?

Les hollandais sont occupés à mettre au point et à tester un nouveau sonar pour augmenter les capacités ASW de leurs deux M-frégates. C'est un sonar remorqué actif à basse fréquence (IRLFAS = Interim Removable Low Frequency Active Sonar) qui remplacera, en 2009, l'antenne passive remorquée (Anaconda) qui équipe actuellement les M-frégates hollandaises.

Alors, sachant que nos deux M-frégates doivent subir un réaménagement (le F931 est déjà occuppé) du pont et hangar hélico en Hollande pour recevoir un NH-90, est-ce que le sonar remorqué LFAS sera rajouté aussi sur nos deux frégates ???

Et c'est peut-être parceque la marine belge avait prévu d'ajouter le nouveau sonar actif remorqué qu'elle n'a pas racheté le sonar passif remorqué (Anaconda) avec les frégates ?

Citation :
Alle Hens - Maandblad van de Koninklijke Marine - Juni 2006

Van Nes test en ontwikkelt sonar van 2009

Sonar voor en door operators

Tekst: Barry Wijnandts/Foto’s: TNO Onderwatertechnologie

Hr.Ms. Van Nes zet, tijdens ‘Joint Caribbean Lion’ in het gevecht tegen onderzeeboten, een nieuw sonarsysteem in: de Interim Removable Low Frequency Active Sonar. Interim, want het systeem is nog in de ontwikkelingsfase. De wens om de Nederlandse Multipurposefregatten daadwerkelijk uit te rusten met de nieuwe techniek staat vooralsnog op de agenda voor 2009. Voor de Nederlandse organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek en de Defensie Materieel Organisatie is het een unieke mogelijkheid om een techniek te ontwikkelen waarin de operators de ontwikkeling van hun toekomstige machinerie aansturen.

In 1993 stelde de Koninklijke Marine aan Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) geld beschikbaar voor een onderzoek naar een nieuwe actieve sonar die lage frequenties uitzendt. In die tijd speelde de nasleep van de Koude Oorlog en de sonaroperator zocht naar geavanceerde, grote onderzeeërs in de wateren van de diepe oceanen. De wetenschappers kwamen er achter dat geluidsgolven met deze lage frequenties zich ook heel goed voortplanten in ondiep water, iets waar bestaande sonartechnieken ongeschikt voor bleken. Dat opende nieuwe mogelijkheden op het gebied van onderwaterbeeldopbouw. Het toneel van onderzeese dreiging heeft zich inmiddels verplaatst van de oceanen naar de vaak ondiepe kustwateren, waar vooral kleine en stille dieselelektrische onderzeeboten actief zijn. Aanvankelijk wilde de marine in 2001 haar schepen dan ook uitrusten met deze Low Frequency Active Sonar (LFAS) als vervanging van de huidige Anaconda (zie kader). Echter, er kwam een kink in de kabel. De verwerving werd uitgesteld naar 2009. Omdat de marine wel degelijk interesse bleef houden, kwam het onderzoek in een tussenfase. In 2001 werd ingenieur Ernest van der Spek aangenomen om dit te gaan leiden.

Pilotsystem
Vanuit het enorme defensiecomplex in Den Haag coördineert Van der Spek het hele onderzoek. Met zijn vrolijke gezicht en wat samengeknepen, diepliggende ogen verscholen achter een hoekige bril, doet de bescheiden techneut denken aan de acteur Robin Williams. Enthousiast laat hij zijn bundel presentaties zien, die hij voor verschillende congressen in elkaar heeft gesleuteld. “Omdat de verwerving van 2001 naar 2009 werd uitgesteld, was er het risico dat de opgedane kennis weg zou zakken. Daarom is er een pilotsysteem als project gestart en dat is de ‘Interim Removable Low Frequency Active Sonar’ (IRLFAS). Vanaf dat moment werd ook de multistatische variant opgenomen in het onderzoek”, legt de ingenieur uit. IRLFAS bestaat uit een sleep met hydrofoons als passieve sonar en een tweede sleep waaraan een aparte geluidsbron hangt. Daarnaast is er een geavanceerd computersysteem dat de data-analyse verzorgt met eigen beeldkasten en bedieningspanelen voor de operators.
Na verschillende strandingen van walvissen wees men al snel naar de marine en het gebruik van sonar. “IRLFAS kan de aanwezigheid van zeezoogdieren in zijn bereik vaststellen. Voor een operatie begint, luisteren we of er dieren in het gebied zitten en om welke dieren dit gaat. Zitten ze op een grote afstand, dan beginnen we met een laag vermogen te zenden. Op het moment dat een walvis of dolfijn wordt verstoord door een uitzending, zal hij naar de oppervlakte komen om weg te zwemmen. Wij geven hem daar de tijd voor en bouwen dan langzaam het zendvermogen op. Komen er walvissen in een onveilige zone rondom de sonar, dan worden de uitzendingen onmiddellijk gestaakt.” Daarmee hoopt Van der Spek een werkbare oplossing te hebben gevonden voor deze heikele kwestie.

“Wij geven walvissen de tijd om weg te komen”

Multistatisch
Van der Spek staat voor een whiteboard en begint eenvoudige scheepjes en contacten te tekenen. “Monostatisch wil zeggen dat je een geluid uitzendt en de echo op dezelfde sonar ontvangt. Een onderzeeboot heeft het voordeel dat hij zo kan manoeuvreren dat hij nauwelijks een echo terugkaatst naar de zender en dus niet gedetecteerd wordt. Als je nu een tweede schip in de buurt laat zoeken, dan laat een onderzeeboot altijd zijn langste zijde aan één schip zien. Zo verliest de onderzeeboot zijn voordeel. Het inzetten van een extra ontvanger noemen we bistatisch. Als we nu beide schepen uitrusten met een LFAS en hun gegevens gaan bundelen door middel van een datalink, dan krijgen we van één contact maximaal vier echo’s binnen. Dat is het multistatische principe.” In de
toekomst zullen meerdere schepen tegelijk samenwerken aan het opbouwen van één onderwaterbeeld. “We zijn ook aan het kijken of de NH-90 helikopter met zijn ‘dipping sonar’ kan meedoen in zo’n netwerk”, vult Van der Spek aan. Op deze manier kan een enkel schip met zijn eigen helikopter een betrouwbaar beeld opbouwen. Bovendien is het schip met deze gesleepte sonar beter te manoeuvreren. Waar de huidige sonar contacten tijdelijk kwijt kan raken door koersveranderingen, zijn er
nu meerdere platformen die het contact ook vasthouden.

Nieuwe aanpak
Doordat de verwerving met enkele jaren is uitgesteld, kreeg het onderzoeksteam extra tijd en kon daardoor overstappen op een nieuwe aanpak. Gebruikelijk stelt de defensiestaf de eisen aan wat een apparaat moet kunnen, zonder teveel rekening te houden met de mensen die ermee moeten werken. Van der Spek geeft te kennen dat hij de gebruiker, in dit geval de sonaroperators, beschouwt als de klant. Hij wil het systeem naar hun wensen inrichten. Vanaf het vroegste moment heeft het team de operators betrokken in het ontwikkelingsproces. “TNO doet het onderzoek naar de achterliggende processen, maar zal niet zelf met het systeem werken. De projectgroep van IRLFAS (van DMO) test het systeem samen met de gebruiker en stopt de terugkoppeling daarvan in het onderzoek”, zegt Van der Spek. Eind vorig jaar is IRLFAS getest op Hr.Ms. Mercuur en op Hr.Ms. Van Nes. “Over het algemeen kreeg ik geen negatieve feedback. Na een uur kenden de operators het systeem wel en konden ze er goed mee omgaan. Na afloop van de tests in november riep de commandant van de Van Nes uit: ‘Ik wil dit systeem ook in de Caribbean hebben staan tijdens de oefening!’”

Zorg voor zeezoogdieren
De Amerikanen zijn eveneens aan het experimenteren met een sonar die lage frequenties met groot vermogen het water in pompt. De vloot heeft zich daarmee de woede van de milieulobby op de hals gehaald.

Strategisch heeft de toepassing van de sonar zich verplaatst naar de ondiepe kustwateren. Het gevaar voor lawaaiige grote nucleaire subs op de oceanen is grotendeels geweken, maar er blijkt wereldwijd een toename te zijn van conventionele onderzeeboten in de ondiepe kustwateren. Tijdens de onderzoeksfase bleek IRLFAS in ondiepe wateren zeer goed te presteren en onderzeeboten ver te kunnen detecteren, nog voordat zij een zekere trefkans hebben met een torpedo. Dit in tegenstelling tot de huidige sonars van de Multipurposefregatten (M-fregatten). Het is aan de Van Nes om dit grote tactische voordeel in de praktijk te bewijzen tijdens ‘Joint Caribbean Lion’.

modernisation - Modernisation des M-frégates ? 03b_ju10

modernisation - Modernisation des M-frégates ? 03a_ju10

Wat is sonar ?
Zoals boven water radiogolven (radar) worden gebruikt om scheeps- en vliegtuigbewegingen in de gaten te houden, zo worden
onder water geluidsgolven gebruikt. En net zoals een radar zendt en de echo opvangt, kan een sonar dat ook. De puls (of ping) die je door het water uitzendt, wordt gereflecteerd door een contact. Dit noemen we een actieve sonar. Daartegenover staat een passieve sonar. Dit is in feite slechts een luisterend oor onder water. Al het geluid dat zich onder water voortplant wordt opgevangen door één of meerdere hydrofoons. Dit laatste heeft als nadeel dat er geen nauwkeurige peiling kan worden genomen. Een contact kan zowel aan stuurboord- of bakboordzijde zitten. Het type contact is wel goed te bepalen, vanwege de specifieke eigenaardigheden van de scheeps- of diergeluiden. De M-fregatten hebben beide typen sonar. De actieve is een ‘hull mounted’ sonar en zit vast opgesteld in de romp van het schip. Met het zenden van een hogere frequentie kan je een gedetailleerd beeld krijgen, maar de geluidsgolven worden al snel gedempt, zodat de kijkafstand betrekkelijk kort blijft. Met een lagere frequentie kan je veel verder kijken. Maar dit vraagt om een enorm elektrisch vermogen, wat de scheepsgeneratoren moeten kunnen leveren, zonder dat de energievoorziening aan boord in gevaar komt. De passieve sonar draagt de toepasselijke naam ‘Anaconda’. Het roept meteen een beeld van dit instrument op. Het is een lange slang met hydrofoons, die achter het fregat wordt gesleept. Deze sleep beperkt het schip wel in zijn snelheid en manoeuvreerbaarheid. Het LFAS-systeem zal een combinatie van een actieve en een passieve sonar worden. Het sleept een eigen geluidsbron mee, naast een verbeterde slang met hydrofoons. Deze kan wel onderscheid maken tussen stuurboord en bakboord.


Bron: Alle Hens - Maandblad van de Koninklijke Marine - Juni 2006

Alors, vous pensez que nous aussi on va avoir ce sonar ?

salut

_________________
olivier

Les plus grands ne sont pas ceux qui ne tombent jamais, mais ceux qui se relèvent toujours !

---> voir ma présentation

modernisation - Modernisation des M-frégates ? 001_0010


Dernière édition par olivier le Jeu 11 Fév 2010 - 18:24, édité 1 fois
Revenir en haut Aller en bas
http://www.wielingen1991.org
olivier
Admin
Admin
olivier

Nombre de messages : 46026
Age : 55
Localisation : Quaregnon (Bel)
Date d'inscription : 27/06/2007

modernisation - Modernisation des M-frégates ? Empty
MessageSujet: Re: Modernisation des M-frégates ?   modernisation - Modernisation des M-frégates ? EmptyMar 24 Nov 2009 - 18:46

Quelqu'un est-il au courant ?

Citation :
24/11/2009

Barnstaple firm wins contract for Royal Netherlands Navy

BARNSTAPLE-based J+S Ltd has been awarded a £1m contract for the sonar upgrade of ships operated by the Dutch and Belgian navies.

The company will design and supply four ship sets of sonar transducers for the Defence Materiel Organisation of the Royal Netherlands Navy. The transducers will be installed on the M-Class frigates operated by the Dutch and Belgian navies.

It is hoped that options for further ship sets for the M-class frigates operated by the Chilean and Portuguese navies will be taken up next year.

J+S Ltd has been supplying transducer products to the Royal Navy for many years, but the award of this contract continues a trend of recent successes in the export market. In the last two years the company has delivered more than £1.5m of transducer orders to overseas customers.

David Jeffries, managing director of J+S, said: "The award of this contract is highly significant since it represents a major export refit order won against tough competition. In recent years we have increased our focus on the export markets to compensate in part for the reduced spending on naval support activities in the UK market. While our early successes in the export markets tended to be based on refit programmes on vessels sold pursuant to the Royal Navy fleet disposal programmes, we are now achieving success in the wider market place."

A spokesman for the DMO said: "I am delighted to announce that J+S has been awarded this contract which was won against international competition. The development, production and support programme offered by them meets all our requirements and provides excellent value for money. J+S has enormous experience of designing and delivering transducers for naval customers and we look forward to working with them."

J+S Ltd operates from sites at Barnstaple and Aberdeen, employing 120 people on a range of engineering and production activities, primarily in naval support and sub-sea asset management for the North Sea oil and gas exploration markets. The company also supplies sub-sea connectivity solutions to the wave and tidal sectors of the Marine Renewable Energy market.

Source :
Devon24

marin barre

_________________
olivier

Les plus grands ne sont pas ceux qui ne tombent jamais, mais ceux qui se relèvent toujours !

---> voir ma présentation

modernisation - Modernisation des M-frégates ? 001_0010
Revenir en haut Aller en bas
http://www.wielingen1991.org
olivier
Admin
Admin
olivier

Nombre de messages : 46026
Age : 55
Localisation : Quaregnon (Bel)
Date d'inscription : 27/06/2007

modernisation - Modernisation des M-frégates ? Empty
MessageSujet: Re: Modernisation des M-frégates ?   modernisation - Modernisation des M-frégates ? EmptyJeu 11 Fév 2010 - 18:31

Ouhlala Smilie 29

Citation :
10/02/2010

Belgian Navy orders Thales sensors for M-class frigates

modernisation - Modernisation des M-frégates ? 4020bb10

Thales Nederland today announces that it has received a contract for two Seastar and Gatekeeper sensors, that are to be delivered and installed on the two multi-purpose M-class frigates of the Belgian Navy. The modernisation will take place in 2011 and 2013 in the scope of the M-frigates' upkeep programme.

The Seastar and Gatekeeper sensors provide the vessels with the capability to detect small targets encountered during missions, and to counter frontier-running, pollution, drugs trafficking and piracy. The two new sensors will be matched with the tried-and-true SMART-S surveillance radar and the STIR weapon control radar that are on board of the M-frigates.

Based on the cooperation between the Dutch and the Belgian Navy, this contract was already an option in the contract that Thales concluded in 2008 with the Royal Netherlands Navy, and that provided for the delivery of the Seastar and Gatekeeper sensors to the two M-class frigates of the RNLN.

Seastar is a non-rotating active phased array radar for naval surface surveillance. The system automatically detects and tracks asymmetric threats and very small objects such as swimmers and periscopes in all weather conditions. Seastar can also be used for helicopter guidance.
Seastar is internationally marketed as Sea Watcher 100.

Gatekeeper is a 360° panoramic electro-optical surveillance and alerter system based on IR/TV technology. Designed to counter emerging asymmetric threats down to small boats and swimmers, Gatekeeper increases short-range situational awareness in littoral environments.


Source : defpro.com

marin barre

Quelqu'un sait quelque chose ?

_________________
olivier

Les plus grands ne sont pas ceux qui ne tombent jamais, mais ceux qui se relèvent toujours !

---> voir ma présentation

modernisation - Modernisation des M-frégates ? 001_0010
Revenir en haut Aller en bas
http://www.wielingen1991.org
M.J.C
nous a quitté
nous a quitté
M.J.C

Nombre de messages : 2429
Age : 68
Localisation : Ostende (Bel)
Date d'inscription : 28/06/2007

modernisation - Modernisation des M-frégates ? Empty
MessageSujet: Re: Modernisation des M-frégates ?   modernisation - Modernisation des M-frégates ? EmptyJeu 11 Fév 2010 - 18:36

Prévus de la modernisation mais QUOI ???
Revenir en haut Aller en bas
olivier
Admin
Admin
olivier

Nombre de messages : 46026
Age : 55
Localisation : Quaregnon (Bel)
Date d'inscription : 27/06/2007

modernisation - Modernisation des M-frégates ? Empty
MessageSujet: Re: Modernisation des M-frégates ?   modernisation - Modernisation des M-frégates ? EmptyJeu 11 Fév 2010 - 18:57

Bah, d'après l'article c'est la modernisation des senseurs pour la détection des petites cibles !

_________________
olivier

Les plus grands ne sont pas ceux qui ne tombent jamais, mais ceux qui se relèvent toujours !

---> voir ma présentation

modernisation - Modernisation des M-frégates ? 001_0010
Revenir en haut Aller en bas
http://www.wielingen1991.org
Invité
Invité



modernisation - Modernisation des M-frégates ? Empty
MessageSujet: Nouveau mât (source:meretmarine)   modernisation - Modernisation des M-frégates ? EmptyMer 17 Fév 2010 - 8:54

Bonjour,

Voici le lien vers un article de meretmarine concernant un nouveau mât-radar qui équipera le leopold 1er et le Louise-Marie dans les prochaines années:

http://www.meretmarine.com/article.cfm?id=112398&u=8623

Amicalement,

Gwénolé
Revenir en haut Aller en bas
olivier
Admin
Admin
olivier

Nombre de messages : 46026
Age : 55
Localisation : Quaregnon (Bel)
Date d'inscription : 27/06/2007

modernisation - Modernisation des M-frégates ? Empty
MessageSujet: Re: Modernisation des M-frégates ?   modernisation - Modernisation des M-frégates ? EmptyMer 17 Fév 2010 - 9:17

Bienvenue à bord du forum scharnhorst welcome

Merci pour le lien, j'avais mis cette info (en anglais) dans la partie "Modernisation des M-fregates" :

http://www.belgian-navy.be/les-news-de-la-force-navale-belge-les-infos-les-questions-f4/modernisation-des-m-fregates-t684.htm#33627

Et donc, je déplace ton message et je le fusionne avec l'autre super

beer

_________________
olivier

Les plus grands ne sont pas ceux qui ne tombent jamais, mais ceux qui se relèvent toujours !

---> voir ma présentation

modernisation - Modernisation des M-frégates ? 001_0010
Revenir en haut Aller en bas
http://www.wielingen1991.org
M.J.C
nous a quitté
nous a quitté
M.J.C

Nombre de messages : 2429
Age : 68
Localisation : Ostende (Bel)
Date d'inscription : 28/06/2007

modernisation - Modernisation des M-frégates ? Empty
MessageSujet: Re: Modernisation des M-frégates ?   modernisation - Modernisation des M-frégates ? EmptyJeu 18 Fév 2010 - 18:29

Aujourd'hui on a poser comme question
A quoi va servir le nouveau Mât ?
La réponse en mer pour le tir et une fois a quai comme Mûr d'escalade. super super super
Revenir en haut Aller en bas
filippe
Amiral
Amiral
filippe

Nombre de messages : 9392
Age : 63
Localisation : 4100 Seraing
Date d'inscription : 08/04/2008

modernisation - Modernisation des M-frégates ? Empty
MessageSujet: NOUVEAU MAT POUR NOS FREGATES   modernisation - Modernisation des M-frégates ? EmptyLun 22 Fév 2010 - 1:40

bonsoir a tous sot tchat
NOS FREGATE VONT RECEVOIR 1 NOUVEAU MAT THALES -Elles recevront un Seastar, radar non tournant composé d'antennes fixes placées dans la mâture. Ce système permet de détecter automatiquement et par tous temps les menaces asymétriques et les petits objets, comme les nageurs ou périscopes. Le Seastar, qui peut également être utilisé pour le guidage d'hélicoptère, complètera le radar tridimensionnel SMART-S et le radar de veille air à longue portée LW-08 ......
pour la suite voir MER ET MARINE
PS CE mat n'avantage pas notre fregate... voir les photos sur le site
Revenir en haut Aller en bas
NAVYCOOL
nous a quitté
nous a quitté
NAVYCOOL

Nombre de messages : 5948
Age : 66
Localisation : Ostende-Oostende
Date d'inscription : 10/11/2009

modernisation - Modernisation des M-frégates ? Empty
MessageSujet: Re: Modernisation des M-frégates ?   modernisation - Modernisation des M-frégates ? EmptyLun 22 Fév 2010 - 8:09

merci thumleft thumleft
Revenir en haut Aller en bas
Doggy
Amiral de division
Amiral de division
Doggy

Nombre de messages : 1399
Age : 58
Localisation : Royaume de Belgique
Date d'inscription : 02/08/2007

modernisation - Modernisation des M-frégates ? Empty
MessageSujet: Re: Modernisation des M-frégates ?   modernisation - Modernisation des M-frégates ? EmptyLun 22 Fév 2010 - 14:23

filippe a écrit:
PS CE mat n'avantage pas notre fregate... voir les photos sur le site

aucune étude publique des effets de ses émissions sur le personnel en passerelle n'est à espérer, je présume
Revenir en haut Aller en bas
http://zm-fn.blogspot.com
olivier
Admin
Admin
olivier

Nombre de messages : 46026
Age : 55
Localisation : Quaregnon (Bel)
Date d'inscription : 27/06/2007

modernisation - Modernisation des M-frégates ? Empty
MessageSujet: Re: Modernisation des M-frégates ?   modernisation - Modernisation des M-frégates ? EmptyMar 20 Avr 2010 - 19:22

Citation :
20/04/2010

Data link upgrade for Dutch Navy

The Dutch Ministry of Defence (MoD) has revealed plans to modernise the Royal Netherlands Navy's (RNLN) Tactical Data Link Systems (TDLSs) in order to increase its NATO Network Enabled Capability (NNEC) maturity levels.

According to a Request for Quotations (RfQ), released by the Netherlands Defence Materiel Organisation Procurement Branch (DMOPB) on 20 April, all ‘main’ RNLN platforms will be equipped with Link 11 and 22 TDLSs. Command and control (C2) and sensor and weapon equipped ships contributing to Anti-Air Warfare (AAW) are also scheduled to carry Link 16 TDLS.

Responses to the RfQ are expected by 17 June and a contract, worth an undisclosed sum, is due to be awarded on 1 September this year.

More specifically, the contract is looking to equip a landing platform dock, four multipurpose frigates (MF), four patrol ships and joint support ship with Link 11/16/22 TDLSs and data forwarding capabilities; as well as an Auxiliary Oiler Replenisher and four submarines with Link 11 and 22 TDLSs.

DB also understands that two Belgian and two Portuguese MFs, procured from the Netherlands, and three Portuguese Vasco da Gama class frigates must also meet also be fitted out with the same capability.

According to the Netherlands DMOPB, the objective of the requirement is to ‘explicitly define the technical performance and design requirements for the TDLS to ensure a reliable, robust and interoperable exchange of tactical data with national/coalition units, as well as ease of operation and maintenance’.

NATO’s Link 22, designed to replace Link 11, provides a secure Beyond Line-of-Sight communications system allowing ground, air, surface and sub-surface assets to exchange tactical data. Original participating nations which signed the Memorandum of Understanding included Canada, France, Germany, Italy, the Netherlands and the UK. It is also interoperable with Link 16.

The RfQ described the MoD’s desire for a commercial or military off-the-shelf (COTS/MOTS) solution allowing the exchange of TDLS information and use of the Combat Management System to receive and transmit Link 11/22/16 messages; Maritime C2 Information System to receive Link 11 and 22; and data forwarding up to NATO STANAG 5616.

TDLSs must also allow data exchange with ‘external media’ such as USB memory sticks and CD/DVD readers and recorders; provide autonomous operation for at least five minutes during a power failure; and be fully interoperable with existing C2 processors and common data link management systems aboard Dutch air defence and command frigates; as well as existing Link 11 and 16 systems on board Dutch air frames.

MF ships due to be upgraded between October 2012 and December 2014 include RNLN’s Hr Ms Van Amstel and Van Speijk and the Belgian BNS Leopold I. Portuguese MFs include the NRP Bartolomeu Dias. Dutch submarines will be upgraded between 2013 and 2017 and will include Hr Ms Walrus, Zeeleeuw, Dolfijn and Bruinvis.


Source : shephard.co.uk

marin barre

_________________
olivier

Les plus grands ne sont pas ceux qui ne tombent jamais, mais ceux qui se relèvent toujours !

---> voir ma présentation

modernisation - Modernisation des M-frégates ? 001_0010
Revenir en haut Aller en bas
http://www.wielingen1991.org
olivier
Admin
Admin
olivier

Nombre de messages : 46026
Age : 55
Localisation : Quaregnon (Bel)
Date d'inscription : 27/06/2007

modernisation - Modernisation des M-frégates ? Empty
MessageSujet: Re: Modernisation des M-frégates ?   modernisation - Modernisation des M-frégates ? EmptySam 9 Oct 2010 - 14:34

Citation :
4/10/2010

Netherlands' Navy orders additional Gatekeeper system

modernisation - Modernisation des M-frégates ? 1a263410

The Dutch Defence Materiel Organization and Thales Nederland signed a contract this month for the delivery of one additional Gatekeeper electro-optic surveillance system. This system will be installed on the Netherlands' Navy's HrMs Amsterdam as a part of an extensive upkeep programme. Gatekeeper is scheduled to be delivered in the second half of 2011.

In the changing tasks of modern navies, fast combat support ships are also participating in maritime security operations, like the current anti-piracy missions of NATO and the EU. The increased situational awareness provided by Gatekeeper has become necessary for a safe operation during such operations as Gatekeeper provides a continuous fully automatic surveillance and alerting function in daylight as well as at night and during all kinds of weather.

The four Gatekeeper modules are not mounted in one dedicated mast but will be incorporated in the ship's existing superstructure, with three modules in the front of the ship and one in the back.

Gerben Edelijin, CEO of Thales Nederland says: “ We are very proud of the trust the Royal Netherlands Navy puts in the Gatekeeper's capabilities as this is the ninth Gatekeeper system under contract for them.“

Gatekeeper

Gatekeeper is a 360° panoramic surveillance and automatic alerting system based on IR/TV technology. It provides short-range situational awareness and ship security both at sea and in port 24/7 without crew on deck. Not only will this significantly reduce manpower requirements it is intrinsically safer and offers a less aggressive posture to the outside world. Gatekeeper will even increase situational awareness compared to human observers as it is not susceptible to fatigue and works better under low-light conditions or in adverse weather.

Gatekeeper is a very flexible and easy to install system, because of its modular sensor heads that can easily be integrated on existing and new-build ships, either stand-alone or as part of the Thales I-MAST configurations. Gatekeeper is presently under contract for the four Netherlands' Navy's Holland class patrol ships, the Joint Support Ship, the Johan de Witt class LPD and the four Belgium and Netherlands Navy's M-class frigates.


Source : defpro.com

marin barre

_________________
olivier

Les plus grands ne sont pas ceux qui ne tombent jamais, mais ceux qui se relèvent toujours !

---> voir ma présentation

modernisation - Modernisation des M-frégates ? 001_0010
Revenir en haut Aller en bas
http://www.wielingen1991.org
olivier
Admin
Admin
olivier

Nombre de messages : 46026
Age : 55
Localisation : Quaregnon (Bel)
Date d'inscription : 27/06/2007

modernisation - Modernisation des M-frégates ? Empty
MessageSujet: Re: Modernisation des M-frégates ?   modernisation - Modernisation des M-frégates ? EmptyDim 21 Nov 2010 - 20:19

Citation :
18/11/2010

IMTECH : 28 million euro orders for Dutch and Belgian naval ships

Gouda - Imtech (technical services provider in Europe and on the global marine market) has received new orders for new and existing ships from the Royal Netherlands and Belgian navies worth over 28 million euro. Damen Schelde Naval Shipbuilding (Vlissingen, the Netherlands), builder of the new logistic support ship `Karel Doorman` of the Royal Netherlands Navy, granted Imtech the contract for the design, production, delivery and implementation of various technological solutions on board this Joint Support Ship (JSS). Imtech also obtained orders for a technological upgrade of the Royal Netherlands Navy`s supply vessel `Hr. Ms. Amsterdam` dating from 1995 and a technological upgrade of two M-class frigates owned by the Belgian Navy.

René van der Bruggen, CEO Imtech: `Imtech is one of the strongest technology players on the global market for naval vessels and works for many navies. Contracts like the new logistic support ship `Karel Doorman` are important to us. Not just in terms of continuity, but also as a base for global export of innovative technologies. The close co-operation with clients such as the Royal Netherlands Navy, Damen and other players in the maritime chain enables us to display our knowledge and skills and demonstrates our technological innovations again and again. That is why we have been awarded orders from among others the Turkish, Moroccan, Singaporean and South Korean navies. This has a positive impact on Dutch employment and confirms the important position of the Dutch maritime industry in the global maritime playing field.`

Technology for the Royal Netherlands Navy`s Joint Support Ship `Karel Doorman`
The new logistic support ship `Karel Doorman`, also called a Joint Support Ship (JSS), will replace the supply ship `Hr. Ms. Zuiderkruis` which dates from 1975. With a water displacement of nearly 28,000 tons and measuring 205 metres in length, this is one of the biggest naval ships ever built in the Netherlands. The contract will be officially signed by Damen Schelde Naval Shipbuilding and Imtech this afternoon at the NIDV congress (the Netherlands Industry Association for Defence and Security) in Rotterdam. The vessel`s primary tasks involve supplying Dutch naval ships and/or the fleet with which it is operating and transporting heavy and/or special equipment to support land operations from the sea. Furthermore, the vessel can also be used for humanitarian relief operations and civil assignments such as disaster relief. In total, the ship can accommodate 300 crew members. The ship has a helicopter deck for two helicopters, a loading and unloading facility for landing crafts and various radar, communication and defence systems. Imtech is responsible for the platform automation (the heart of the ship), the fully automated integrated bridge, the majority of the power supply and various electrical and communication solutions. The ship will be delivered to the Royal Netherlands Navy in 2014.

Technological upgrade of `Hr. Ms. Amsterdam` for the Royal Netherlands Navy
With a contract from the Defence Material Organisation, Imtech is upgrading the hardware and software of the existing platform automation on board the Royal Netherlands Navy`s supply vessel `Hr. Ms. Amsterdam` dating from 1995. This involves the replacement of computers, the inclusion of new fibre-optic technology and the implementation of new processors as well as measurement and control solutions, which will include appropriate new and faster software. This will significantly improve the ship`s platform functionality. The project will be completed in 2012.

Technological upgrade of two M-class frigates for the Belgian navy
For the Belgian navy, Imtech is providing the technological upgrade of an existing integrated control and monitoring system on board two M-(multipurpose) class frigates. The entire system, consisting of numerous linked computer systems distributed throughout the ships which control and monitor all the platform technology on board, is being replaced by a new state-of-the-art version. The first ship will be ready in 2012 and the second in 2014.

Imtech: strong player in global marine market
In the global marine market, Imtech (Imtech Marine) generates a revenue of over 500 million euro with around 2,500 employees. This makes it one of the maritime market`s strongest players and an independent full-service provider of integral solutions for platform automation, propulsion (including electrical propulsion), energy generation and distribution, communication/navigation, integrated ships` bridges, HVAC (air and climate) technology and multimedia/entertainment. Imtech Marine operates global and has a worldwide service network of over 70 branches in 23 countries along all the world`s major shipping routes and near important shipbuilding centres..


Source : 4-traders.com

marin barre

_________________
olivier

Les plus grands ne sont pas ceux qui ne tombent jamais, mais ceux qui se relèvent toujours !

---> voir ma présentation

modernisation - Modernisation des M-frégates ? 001_0010
Revenir en haut Aller en bas
http://www.wielingen1991.org
olivier
Admin
Admin
olivier

Nombre de messages : 46026
Age : 55
Localisation : Quaregnon (Bel)
Date d'inscription : 27/06/2007

modernisation - Modernisation des M-frégates ? Empty
MessageSujet: Re: Modernisation des M-frégates ?   modernisation - Modernisation des M-frégates ? EmptyVen 14 Jan 2011 - 22:38

Citation :
13/01/2011

Thales awarded radar electronic support measures systems contract

Thales has been awarded a contract from the Defence Materiel Organisation (DMO) of the Netherlands Ministry of Defence to supply APX* radar electronic support measures (RESM) systems to the navies of the Netherlands and Belgium. The contract, which is part of a wider modernisation agreement between the two navies, will supply four APX systems for the M-Class frigates.

The new APX system offers a low-risk, cost-effective and high-performance solution utilising a combination of the latest advanced analogue and digital receivers, with world- leading signal processing and identification algorithms. The APX system will provide significantly improved situational awareness, threat warning and intelligence gathering capabilities to these modern operational fleets. The technology originates from Thales UK’s Crawley facility.

Gerben Edelijn, Chief Executive Officer, Thales Nederland BV, says: “This contract will see Thales deliver a mature and flexible RESM solution to the Netherlands and Belgium navies, reinforcing the strong links between Thales and these two navies. Thales is committed to the success of the programme and is looking forward to working closely with both navies to deliver this capability.”

Thales was selected earlier this year to supply its Seastar and Gatekeeper sensors for the modernisation of the two multi-purpose M-class frigates of the Belgian Navy. The new sensors will be fitted alongside existing Thales equipment such as the SMART-S surveillance radar, the STIR weapon control radar, the LW08 search radar and the Goalkeeper close-in weapon system that already equip the M-class frigates.


----
* APX notionally stands for Advanced Processing eXtensions. The APX solution is provided with the latest Digital Signal Processing solution, in the Digital Receivers, and the latest Data Processing Solutions in the Deinterleaving and Emitter Identification engines. However, the product name is APX.

Source : defpro.com


marin barre

_________________
olivier

Les plus grands ne sont pas ceux qui ne tombent jamais, mais ceux qui se relèvent toujours !

---> voir ma présentation

modernisation - Modernisation des M-frégates ? 001_0010
Revenir en haut Aller en bas
http://www.wielingen1991.org
Contenu sponsorisé




modernisation - Modernisation des M-frégates ? Empty
MessageSujet: Re: Modernisation des M-frégates ?   modernisation - Modernisation des M-frégates ? Empty

Revenir en haut Aller en bas
 
Modernisation des M-frégates ?
Voir le sujet précédent Voir le sujet suivant Revenir en haut 
Page 1 sur 3Aller à la page : 1, 2, 3  Suivant
 Sujets similaires
-
» Canadian Navy - Marine Canadienne
» La fin des frégates de la marine belge !?
» Modernisation et maintenance des CMT
» Photos des travaux de modernisation du F930 LEOPOLD I
» F931 : les news

Permission de ce forum:Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
www.belgian-navy.be :: Belgian Navy - Force Navale Belge - Belgische Zeemacht :: Questions techniques sur les navires et le matériel de notre marine-
Sauter vers: